Umbrire sau protecție la ploaie/vânt


Se pune întrebarea cum poţi îmbunătăţi confortul termic al locuinţei: prin protecţia suprafețelor vitrate (a geamurilor) sau prin închiderea suprafeţelor exterioare? Dacă luăm în considerare anotimpul rece, intenția de moment e să facilităm accesul radiației solare în locuință, cu scopul de a mai câștiga câteva grade în plus.

Și, eventual, să mai protejăm pereţii expuşi prin închiderea balcoanelor. Totuși, creșterea constantă a temperaturilor și împingerea anotimpurilor reci spre primăvară contribui la creșterea gradului de disconfort termic pe timpul verilor – care sunt tot mai secetoase, iar rolul sistemelor de umbrire produse de noi la Cluj este de a preveni acest lucru.

Întrebarea următoare este dacă există sau nu o necesitate de a echipa locuința cu astfel de sisteme? Cine s-a mutat într-o casă nouă din România are ferestre cu geam termopan, însă aici sistemele de umbrire (jaluzele, rolete) nu sunt decât produse complementare. În 70% din cazuri, elementele de umbrire sunt achiziţionate abia după montajul tâmplăriei.

Din aceste motive (dar și din cauza scăderii puterii de cumpărare), sunt puţine societăţi producătoare de tâmplărie care au iniţiat fabricaţia acestor accesorii, întrucât costurile de montaj sunt la fel mari ca și la tâmplăria aluminiu sau PVC, iar cererea mai redusă. Nici proiectele de construcţii mai mari nu prevăd achiziţia produselor complementare.

În cazul în care temperaturile ambientale sunt în zona de confort sau aproape de limita ei, orice sursă suplimentară de încălzire (aşa cum este radiația solară), va schimba percepția spațiului. De aceea, o gestionare eficientă a radiației solare poate fi obținută prin folosirea sistemelor de umbrire produse de Colorim, fie că sunt fixe sau mobile, acționate manual sau electric.

Abordarea contemporană este una de mijloc, şi nu presupune închiderea completă a suprafeţelor exterioare cum sunt balcoanele şi pergolele, ci protejarea lor prin semi-închideri cu folie transparentă sau sisteme culisante. Pentru o soluţie flexibilă şi în acelaşi timp avantajoasă din punct de vedere financiar, care să nu presupună lucrări definitive şi costisitoare, există și putem să vă recomandăm mai multe variante practice de protecţie şi umbrire a spaţiilor exterioare, disponibile în articolele informative de pe acest site.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *