Construcţii existente după prelate

Azi vă prezint o variantă de remodelare a unei construcţii existente pe structură metalică. Nu fac dizidență, nu lup subversiv cu legislația în vigoare, sau cu autoritatea. Dar când necesitățile de moment nu mai bat cu contextul contemporan, omul – mai mult sau mai puțin creativ – caută soluții, inventează sau inovează, preluând modele noi ce pot fi adaptate specificului existent. Studiu de caz: re-proiectarea integrală a unui imobil pe vatra celui vechi, degradat, pe structura metalica (foarte puțin) mai mare decât originalul.

Realizarea structurii metalice se face aici în două etape: prima etapă cu o structură inițială, parțială (schelă perimetrală), care să poată susține un paravan vizual. Eventual anunţi vecinii că anvelopezi clădirea (lucrările de de anvelopare termică a unei case sunt asimilate celor de întreţinere şi nu necesită autorizaţii de construcţie), ai grijă să laşi un bax de polistiren la vedere.  Paravanul vizual amplasat pe exteriorul schelei se poate realiza din bannere fotografice, cu aspectul imprimat al vechiului imobil, la rezoluție mare (în detaliu).

După ce paravanul de protecție devine activ, funcțional, poate începe etapa de demolare a imobilului vechi, cu multă grijă: fără zgomote, fără praf, și cu o evacuare inteligentă a molozului. Bannerul (prelată foto) e mai mult decât o plasă de construcţii; aceasta e folosită la clădirii mari şi are greutatea specifică anume redusă prin găurele pentru a nu se rupe din cauza propriei greutăţii), oferind un paravan vizual complet.În etapa următoare se va reconstrui noul imobilul în spatele paravanului: structura și exterioarele, cu cât mai puține modificări față de vechiul imobil.

După finalizarea structurii și a exterioarelor (cu același aspect cu al vechiului imobil), paravanele din prelată se pot îndepărta și noul imobil, foarte asemănător cu cel vechi, poate să rămână la vedere . Se pot aborda în liniște și cu răbdare etapele pentru realizarea instalațiilor şi a finisajelor interioare, cu remodelările funcționale necesare momentului contemporan. Mergând pe o logică a bunului simț, cu o ușoară mărire, se poate obține o creștere a suprafeței la sol cu 10%. Poate nu pare un câștig semnificativ, dar poate că nici nu e nevoie de mai mult pentru o casă de vacanță.

Câștigul esenţial este că se poate astfel înlocui o casă veche, ce stătea să cadă, cu una nouă – complet modernizată. Arhitectura fațadelor nu a ridicat problema unui câștig, dar cu certitudine creșterea gradului de siguranță și confort al interiorului reprezintă marea provocare. Evident că legea urma să fie încălcată, dar tema pe care o avea de rezolvat clientul (culmea, un avocat!) era cum să o încalce cât mai puțin – sau cum să genereze o altfel de abordare, mai flexibilă, a autorității locale, cu privire la păstrarea amplasamentului, volumetriei, aspectului, funcțiunii de locuit, la parametrii superiori din punct de vedere al calității.

Nu ascund că povestea s-a săvârșit; au trecut ceva ani de atunci, casa e bine mersi, vacanțele acolo sunt minunate, nici inundații nu sunt, autoritatea n-a prins de veste, lumea e fericită. Bugetul a fost ok, nu a crescut prea mult datorită paravanelor, sau a faptului că s-a lucrat în spatele acestora. De atunci aceasta situație a devenit o practică curentă pe plaiurile mioritice, chiar dacă nu în proporție de masă. Remodelarea integrală a unei case nu e un proces ușor.

În exemplul de mai sus a fost vorba de o casă mică, cu o amprentă la sol de 80 mp. Bugetul a cuprins și costurile cu demolarea. Interesant este ca s-ar fi putut şi înălţa un pic, cu circa 1,20m în pod, cu un perete perimetral, astfel încât să se adauge și o eventuala mansardă, dar proprietarul nu şi-a asumat aceste riscuri. A primat factorul siguranță, să nu bată la ochi, şi economia. Se putea obţine un certificat de urbanism doar pentru mansardare, dar oamenii nu au vrut să atragă atenţia autorităţii chiar deloc.

Cel mai interesant însă rămâne aspectul social, de unitate a românilor. Actul de frondă la adresa autorității mai ține și azi. Sigur, cu timpul vecinii au observat ce se întâmpla acolo – lumea nu e oarbă sau surdă, dar nimeni nu a reclamat. Ba mai mult, ideea a prins: unii dintre vecini economisesc deja banii necesari remodelării caselor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.