Cum alegi folia transparentă pentru închiderea terasei

Foliile transparente, numite comercial şi folii cristal (alteori crystal clear sau krystal-flex), au cunoscut în ultimii ani o răspândire ieşită din comun. Ceea ce se  vindea acum câţiva ani ca un accesoriu ocazional pentru prelate şi remorci de camion, folosit eventual pentru câte un geam la prelata de ARO sau IMS, este acum un produs foarte căutat şi special, mai scump ca prelata.

Chiar şi importatorii acestor folii transparente au fost surprinşi de cerere şi au avut, mai ales la finalul anului trecut, perioade în care au rămas descoperiţi, nemaiavând pe stoc destule role de livrat. Pe noi, ca ardeleni get-beget, ne amuzau în special cei din București care, întrebați dacă mai primesc curând folie crystal, răspundeau așa:

– Aaa, gelatină? Primim luna viitoare.

Asta apropo de calitățile și defectele acestui material, pe care le vom trece în revistă în continuare. Dacă analizăm puțin anunțurile comersanților de folii PVC transparente, cam peste tot întâlnim aceleași texte: folie de cea mai bună calitate cu grosime de 0,8 mm, specială pentru închideri de terase sau foișoare. Aceste expresii s-au întipărit deja și în vocabularul clienților, care ne-au cerut și nouă folie din aceea bună, cu grosime de 0.8 mm.

Dar grosimea nu este o garanție a calității acestui material, la care mult mai importantă este protecţia UV, urmată de gradul de transparenţă, rezistenţa la tracţiune şi elasticitate. Dar să le luăm pe rând. Cea mai importantă calitate a foliei PVC transparente pe care ar trebui s-o urmărească clientul, adică beneficiarul închiderii cu perete anti-vânt a unei terase sau a unui foişor este, fără îndoială, protecţia UV.

De ce este importantă protecția UV a foliilor transparente?

Aşadar prima întrebare, atunci când discutaţi cu un potenţial furnizor, nu ar trebui să fie legată de grosimea foliei ci de protecţia la ultraviolete. Pentru că, în lipsa acestei protecţii, folia dumneavoastră va îmbătrâni urât după ce va fi supusă razelor solare, adică se va mătui şi probabil se va și albi, în timp. Dar cum vă puteți da seama dacă o folie are sau nu protecţie UV? Pentru aceasta, ar trebui să rulaţi peretele antivânt. Dacă prin rularea sau suprapunerea foliei veţi vedea culoarea albastru sau verde, atunci materialul este ce trebuie – adică are un strat de protecţie UV.

Dacă nu, atunci este posibil să aveți de-a face cu un produs de calitate inferioară, potrivit eventual pentru pereți despărțitori la interior.  Grosimea materialului nu este neapărat un indiciu al calității acesteia. Așa cum am aflat de la importatori, foliile folosite în Europa de Vest sunt de grosimi mai mici, de 0.6 mm. Mai ales în cazul rulourilor casetate, aceste folii subțiri sunt aproape obligatorii, deoarece acestea au tamburul închis, iar un rulou cu folie de 0.8mm s-ar putea să nu încapă acolo, sau să se zgârie de pereți.

Motivul pentru care micii producători români folosesc folii groase de 0.8 mm ține strict de aparatura folosită: majoritatea le lipesc cu roboți cu pana caldă, iar o folie subțire este mai greu de sudat. Există pe piață și folii PVC transparente de 1.2 mm grosime și atunci, ce ar trebui să facem, să le folosim pe acestea în detrimentul celor de 0.8 mm, pentru că ar fi mai bune? Nu neapărat, pentru că alte calități de urmărit la foliile cristal pentru terase sunt rezistența la tracțiune și elasticitatea.

Așa cum am amintit mai sus, în cazul rulourilor casetate se folosesc folii mai subțiri, care trebuie să îndeplinească în schimb alte calități privind rezistența la tracțiune, aceste folii speciale fiind numite și anti-shrink datorită faptului că nu se cutează. Și elasticitatea este o calitate importantă a foliilor pentru terase, acesta fiind și motivul pentru care nu folosim chiar cele mai groase folii – pentru că acestea vor avea implicit o elasticitate mai mică decât cele mai subțiri, care se vor plia mai bine pe deschiderea dvs.

Pentru folii transparente de calitate și toată gama de accesorii pentru folii cu capse și bride sau rulouri transparente, apelați cu încredere la COLORIM. Disponibile în stoc la Cluj sunt role de 1,37m, 1,50m, 1,80m, 2 și 2,20m. De asemenea, putem livra pe curier: capse ovale, bride metalice sau din plastic, role din prelată pentru tivuirea foliilor PVC. Depozitul este deschis între orele 9,30 și 17,30 în Piața 1 Mai nr. 3, incinta Carbochim, hala CT3-1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.