Cum se imprimă o prelată TIR


Fie că ești transportator sau prelatier, atunci când lucrezi cu o prelată imprimată, ești interesat ca aceasta să reziste în timp. Pentru că operăm deja de mai mulți ani pe piața prelatelor TIR personalizate (nu le și croim, doar imprimăm pe Panama), este oportun să răspundem  la câteva întrebări, și anume:

 • Ce fel de prelate se pot imprima?
 • De ce NU se imprimă bine orice imagini și logo-uri în PVC?
 • Care este tehnologia corectă (pentru rezistență în timp) și ce anume să evitați;
 • Ce soluții de PRELUNGIRE a duratei imprimării există pe piață?

Până acum câțiva ani, imprimarea prelatelor să făcea cu șablon și cerneală serigrafică. Odată cu apariția printerelor digitale performante, cum sunt cele folosite de Colorim, imprimarea s-a automatizat și se poate face de pe o zi pe alta, dacă avem grafica potrivită.

De regulă, orice imprimare are o durată de viață sau o perioadă de garanție. Imprimarea obișnuită cu cerneală ECOsolvent folosită la reclame rezistă pe prelata TIR doar între 6 luni și 1 an, dacă nu folosim o protecție suplimentară (lac UV, spre exemplu). Și niciuna din firmele care nu specifică expres acest lucru, nu folosește această metodă.

Nimeni nu face lăcuire UV fără a o preciza explicit și, mai ales, fără a o trece pe factură – deoarece necesită materiale și manoperă suplimentară. Dar să le luăm pe rând; mai multe despre acest subiect, la punctul 4.

 1. Ce fel de prelate se pot imprima?
  • După cum sigur știți, prelata din polyplan poate fi simplu lăcuită (pe o singură parte), dublu-lăcuită (pentru rezistență suplimentară), sau cu o față cu strat de lac și cealaltă cu coating pentru print;
  • Asta înseamnă că: rezultatele cele mai bune se obțin pe prelată alba tratată special pentru imprimare, iar acel strat de coating mărește durata de viață a imprimării (dacă este făcută corect) de la 1 la 2-3 ani; altfel, ies doar mai bine culorile, fără să crească pre mult rezistența în timp;
  • Pentru rezultate optime și garanție maximă la client, noi folosim la COLORIM prelată Panama de la Sioen (B9000) imprimată cu cerneluri real și mild-solvent. Și alte prelate se pot imprima, am testat Panama Texplan și CoverTex, spre exemplu, dar imprimarile cele mai reușite ies pe Sioen, imprimate pe Mimaki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *