Tipuri de prelate folosite în construcții

Dacă în alte articole am comparat prelata agricolă (din PE sau PP) și prelata industrială din PVC, azi să menționăm câteva ceva și despre prelatele folosite în construcții. Pentru oricine vizitează un șantier, sunt ușor de observat stivele de materiale, ca și echipamente lăsate peste tot în perimetru.

Un constructor va numi într-o discuție acest material membrană PVC și nu prelată. O problemă comună cu care se confruntă constructorii cu echipamentele și materialele este că sunt expuse la umiditate, atât a solului de sub șantier, cât și a apei de ploaie. Un aspect util al unei prelate rezistente este că poate proteja echipamentul și materialele de pământul umed.

Folosite sub fiecare stivă sau grămadă, prelatele de impermeabilizare previn infiltrarea umidității și distrugerea echipamentelor și materialelor din jurul șantierului. Pentru că domeniul construcțiilor ușoare pe structuri metalice a  progresat în ultimii ani, au apărut și materiale noi. Acolo unde avem schele, muncitorii și aspectul clădirii aflate în lucru se vor proteja cu plase pentru construcții.

De asemenea, o clădire nu se construiește niciodată într-o zi, iar acoperișurile sunt de obicei ridicate după pereți. Din acest motiv, interiorul clădirilor este expus la intemperii de sus, orice ploaie putând pătrunde și deteriora grinzile pereților sau uscarea gypsului. Pentru a preveni acest lucru, lucrătorii din construcții pot trage o prelată mare peste deschiderea acoperișului, formând un acoperiș temporar și împiedicând pătrunderea ploii sau a umezelii.

Datorită utilizării flexibile a unei prelate și a posibilității de a obține orice dimensiuni, lucrătorii le găsesc adesea potrivite pentru a ajuta la colectarea rumegușului sau a resturilor din tăieturi. Amplasate sub ferăstraie sau similare, prelatele sunt capabile să prindă orice cădere de rumeguș sau tăieturi de materiale; lemnul căzut de obicei din grinzile de sprijin tăiate.

Acest lucru duce la o curățare mai rapidă după și ajută la protejarea podelei de orice eventuale daune. În timp ce protejează podeaua, o prelată rezistentă poate fi, de asemenea, folosită în timpul mișcării mobilierului și echipamentelor grele. Atunci când trageți obiecte pe podea, prelatele sunt utile ca un tampon între greutatea articolului care este mutat și podeaua care trebuie protejată de deteriorare.

Membrana din PTFE sau politetrafluoretilena este o țesătură din fibră de sticlă acoperită cu teflon, manifestând o rezistență mare la rupere. Fibrele de sticlă din ţesătură sunt sunt translucide, iar teflonul cu care este acoperit face din PTFE un material dinamic la tracţiune, de neegalat pentru estetica şi durabilitatea sa.

PTFE este ideal pentru structuri cu membrane tensionate si structuri de umbrire chimic inerte şi capabile să reziste la temperaturi de la -73C la +232C. Membrana este uşor de spălat, contribuind şi apa de ploaie, plus că este complet imuna la UV. În conditii normale de exploatare, membrana se comporta elastic şi nu suferă deformatii sau fisuri.

Membranele PVC pentru construcții pot fi acoperite ori cu lac acrylic de protecție (membrane simplu sau dublu-lăcuite), cu aliaje de PVDF ori lacuite cu dioxid de titan. PVDF-ul are o rezistență foarte bună la poluanți, raze UV și vreme, fiind aplicat printr-o ușoară sudură prin suprapunere.

Membranele acoperite 100% cu PVDF au și foarte bune proprietăți de auto-curățare. Există în această subgrupă membrane din PVC lăcuite cu dioxid de titan, un foto-catalizator cu proprietăți de auto-curatare. Rezidurile nu rămân la suprafață și se spală cu apa de la ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.