Când facem imprimare UV


În articolul precedent ne-am apropiat de răspunsul corect la întrebarea: cum se imprimă cel mai bine prelata TIR?Care este tehnologia cu cea mai mare rezistență în timp și ce să evitați?

Din dorința de a câștiga niște bani (beneficiind de un preț mai mic al imprimării) sau de a se lăuda cu cele mai noi tehnologii, multe firme de confecții prelate (dați-ne voie să folosim  termenul prescurtat prelatieri) apelează la firme de publicitate pentru imprimarea prelatelor din PVC cu cerneluri ecosolvent sau UV. Pare o soluție la îndemână, dar care sunt problemele aici?

De ce nu recomandăm cerneluri ECOsolvent la prelate

Cernelurile eco-solvent, folosite în publicitate, au o denumire înșelătoare: ECO-solventul nu este tocmai ecologic ci, mai degrabă ECOnomic; publicitatea fiind o formă de comunicare pe termen scurt (lansări, promoții, reduceri de sezon), nu necesită afișaje cu prea mare rezistență în timp. Panourile se închiriază lunar sau pe perioade scurte, reclamele se schimbă des, așa că ar fi ne-ECOnomic să folosim pentru aceste forme de comunciare cerneluri tari.

De asemenea, tehnologia UV, dezvoltată inițial pentru imprimarea plăcilor, nu este încă una ieftină. Cernelurile flexibile, mai recent apărute pe piață, sunt mai scumpe decât cele standard, și nu multe firme le adoptă, din motive de optimizare a costurilor. Dar indiferent de calitatea cernelii, tehnologia UV presupune depunerea unui strat superficial la suprafața materialului, fără să intre în reacție chimică cu prelata ori să adere corespunzător la aceasta.

Când nu recomandăm print UV?

De aceea, o imagine imprimată cu cerneală ecosovent pe prelată va începe să se îngălbenească după 6 luni, iar una cu cerneluri UV va pușca (cerneala crapă după câteva utilizări) iar dacă este lovită / strânsă de mai multe ori, pot cădea bucăți mari din poză. Doar subțirimea stratului de cerneală UV face ca aceasta să adere pe material, nu și aderența între cele două.

Pentru un text și un logo, mai merge, riscul este mic. Dar cu cât imaginile imprimate sunt mai mari, cu atât crește și riscuril asumat de prelatier și probabilitatea de a trebui să refacă lucrarea. Așadar, evitați solventul ECOnomic și UV-ul, alegând cernelurile clasice solvent și mild-solvent, pentru imprimări rezistente de la 2 la 3 ani.

O altă soluție corectă folosită în Italia este imprimarea cu cerneală latex, a cărei rezistență se apropie de cerneala hard-solvent. De exemplu imprimările făcute pe HP Latex 3200 sunt certificate 3M, dar încărcarea cu cerneală a unui asemenea echipament (un set de cartușe) sare de 5.000 euro. Un caz recent de prelate refăcute pentru DB Schenker este exemplificat de imaginea reprezentativă a acestui articol.

Managerul DB Schenker a comandat 30 de prelate cu imaginea handbalistei Cristina Neagu, imprimate la o firmă din Brașov. Comanda de prelate a fost executată de o firmă din Sibiu, dar imprimarea UV pe 1/2 de prelată TIR nu a rezistat. Imaginile au căzut și printul a trebuit refăcut, cu toată manopera de prelucrare aferentă. „Rușinea” în această situație a căzut pe seama prelatierului din Sibiu….

Ce soluții de PRELUNGIRE a duratei imprimării există pe piață?

Dacă ați ales totuși, forțat de împrejurări (și de presiunea prețului de la client) o prelată ieftină, puteți compensa cu o imprimare de calitate (cu cerneluri real-solvent, nu ECO). Această imprimare, realizată pe imprimante Flora sau Mimaki, va mări intensitatea culorilor și durata de viață a imaginilor;

Dacă doriți să faceți economie la print, puteți imprima prelate mai mici, pentru mașini mai puțin pretențioase (de gunoi, de exemplu, care oricum se murdăresc) și cu cerneală ECOnomică zisă și ecosolvent, dar să o tratați ulterior cu lac UV, pentru protecție suplimentară. Lacul UV poate mări durata de viață a imprimării ECOnomice de la 6 luni la 12 luni, și a imprimării real-solvent de la 2 la 3 ani.

Puteți imprima pe UV pentru a câștiga timp (fiind de generație mai nouă, imprimantele UV sunt mai rapide), însă acolo riscul de a pierde bani trebuie asumat: din 5 prelate imprimate cu cerneluri UV, la cel puțin 2 din ele imprimarea pică jos; recomandăm printul UV doar pe prelata argintie, unde nu există alte soluții pentru a depune strat de alb


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *